PROPOLIS

Propolis ali čebelja zadelavina je lepljiva smolasta snov, grenkega okusa in močnega vonja. Sestavljen je iz različnih rastlinskih smol, katerim so dodani izločki žlez, vitamini in rudninske snovi. Čebelam predstavlja glavni antibiotik. Priporočamo ga pri vnetjih zgornjih in spodnjih dihal, herpesu in kožnih boleznih. Blaži neprijeten zadah iz ust in pri vnetju želodčne sluznice, prav tako pomaga pri benigni hipertrofiji prostate.

  • Propolis ali zadelavina (čebelja smola) je lepljiva, smolasta aromatična snov, grenkega okusa in močnega vonja.
  • Izdelajo jo medonosne čebele. Smolo nabirajo na popkih raznih rastlin, z dodatkom prebavnih fermentov, cvetnega prahu in voska se predela z mlečnokislinskim vrenjem v prebavnih organih čebel.
  • Je svetlorumene do rdečkastorjave barve
  •  (breza = temnejši, jelša = rumeni, divji kostanj = rdeči)

Fizikalne lastnosti propolisa:

  • Pri temperaturi 0 – 15 °C je krhek,
  • Med 15 in 30 °C postane mehek in se da oblikovati,
  • Med 30 in 60 °C je lepljiv,
  • Med 60 in 70 °C je tekoč,
  • Med 80 in 105 °C je najbolj hlapljiv.

Propolis v službi zdravja - znani biološki učinki:

  • anestetični – zmanjša bolečino,
  • antiiflamatorni – protivnetni,
  • bakteriostatični – zavira rast bakterij,
  • baktericidni – uniči nekatere bakterije,
  • fungicidni – zatira glivice,
  • antiprotozojski – zavira razvoj praživali,
  • protivirusni – zavira rast virusov/jih uniči,
  • antioksidativni – zmanjša škodljive posledice delovanja prostih radikalov in citotoksični – uniči rakaste celice.