Izdelki

Čebelarsko društvo Prevalje

VRSTE MEDU

Geografska in botanična raznovrstnost  Slovenije omogoča pridelavo različnih vrst medu. Med se med seboj razlikuje po videzu, vonju, okusu in aromi. Kristalizacija medu je naraven pojav in se ponovno utekočini pri 40 °C.

Vrste medu:

  • cvetlični,
  • gozdni*,
  • regratov,
  • kostanjev,
  • akacijev,
  • lipov,
  • hojev,
  • smrekov.

*Gozdni med je pogosto mešan s cvetličnim, saj čebele v gozdu obiskujejo tudi podrast.   

MED

Cvetoče rastline in zeleni slovenski gozdovi dajejo odlično medičino, ki jo kranjske čebele (Apis mellifera carnica) predelajo v visokokakovosten med, ki se med seboj razlikuje po botaničnem in geografskem poreklu.

Med – sladilo, brez dodatkov kakršnihkoli snovi…

Med vsebuje: sladkorje (fruktoza, glukoza, saharoza, polisaharidi), beljakovine in aminokisline, encime (invertaza, amilaza, gluk.oksidaza, …), rudninske snovi, vitamine (C, B skupine, …), flavonoide –antioksidanti, eterična olja >50 vrst, vodo (14 – 20%)

Pomen medu za zdravje: Antioksidativno, protivnetno, protimikrobno, zavira tvorbo krvnih strdkov – flavonoidi. Odstranjuje škodljive proste radikale, preprečuje oksidacijo LDL in zmanjša začepitev žil – antioksidanti, preprečuje osteoporozo, utrujenost, slabokrvnost, bolečine in krče v mišicah, varuje jetra.  Nosečnici pomaga pri normalnem razvoju ploda, zmanjšuje pogostnost bruhanja.  Pospešuje rast kosti in zob, deluje blago odvajalno.Deluje blago pri vnetju prebavne cevi. Uničuje strupe in vzpodbuja nastanek rdečih krvničk. Ugodno deluje na dihala in ledvični trakt.

CVETNI PRAH

Čebele nabirajo na rastlinah, pri tem ga obogatijo s fermenti, hormoni in antibiotičnimi snovmi. Spodbuja nastanek krvnih telesc, zvišuje imunski sistem, deluje antioksidativno, ima antibiotični učinek, še posebej na črevesne bakterije. Uživamo ga samega, namočenega v vodi, najpogosteje pomešanega z medom. Priporočljivo je 3 krat na dan tri mesece, še posebej spomladi in pozno v jeseni.

Cvetni prah vsebuje: beljakovine, maščobe, aminokisline, ogljikove hidrate, vitamine, folno kislino, hormone, minerale

Uporaba: dopolnilo za prehrano (1- 2 x letno kura 30 dni 1-2 žlici na dan, še posebej spomladi in pozno v jeseni), rekonvalescenti, otroci,  starostniki in duševni bolniki, anemije, uravnava dolgotrajne driske, bolezni prostate, očesne bolezni, izpadanje las.  Je sestavina lepotilnih krem in obraznih mask

10 kg jabolk = 1 žlica cvetnega prahu

MATIČNI MLEČEK

Je izloček mladih čebel delavk. Z njim čebele krmijo do tri dni stare  čebelje ličinke, matico pa celo življenje. Ima izjemno hranilno vrednost, uživamo ga v malih količinah.Matični mleček deluje pozitivno na telo in duha zaradi svoje sposobnosti obnavljanja celic.  Izboljša splošno počutje, preprečuje vnetja, izboljšuje delovanje možganov,  spodbuja apetit, poživi in krmili delovanje žlez, lajša starostne težave in bolezni, povečuje imunost, lajša bolečine pri kroničnih boleznih, uporabljajo ga pri naravnih kozmetičnih sredstvih.

Matični mleček = Gelee royale vsebuje: Vodo 70%, beljakovine 12%, lipide, sladkorje, minerale in vitamine, naravne antibiotike, HORMONE!

Uporaba: starostniki, otroci, konec zime, izboljša razpoloženje pri nevrogenih in duševnih motnjah, zavira procese staranja, hitrejša rast in razvoj otrok,  obolenje kože (sebor.dermatitis, protimikrobno del.), ureja krvni pritisk, izboljša koncentracijo.

PROPOLIS

Propolis ali čebelja zadelavina je lepljiva smolasta snov, grenkega okusa in močnega vonja. Sestavljen je iz različnih rastlinskih smol, katerim so dodani izločki žlez, vitamini in rudninske snovi. Čebelam predstavlja glavni antibiotik. Priporočamo ga pri vnetjih zgornjih in spodnjih dihal, herpesu in kožnih boleznih. Blaži neprijeten zadah iz ust in pri vnetju želodčne sluznice, prav tako pomaga pri benigni hipertrofiji prostate.

  • Propolis ali zadelavina (čebelja smola) je lepljiva, smolasta aromatična snov, grenkega okusa in močnega vonja.
  • Izdelajo jo medonosne čebele. Smolo nabirajo na popkih raznih rastlin, z dodatkom prebavnih fermentov, cvetnega prahu in voska se predela z mlečnokislinskim vrenjem v prebavnih organih čebel.
  • Je svetlorumene do rdečkastorjave barve
  •  (breza = temnejši, jelša = rumeni, divji kostanj = rdeči)

Fizikalne lastnosti propolisa:

  • Pri temperaturi 0 – 15 °C je krhek,
  • Med 15 in 30 °C postane mehek in se da oblikovati,
  • Med 30 in 60 °C je lepljiv,
  • Med 60 in 70 °C je tekoč,
  • Med 80 in 105 °C je najbolj hlapljiv.

Propolis v službi zdravja - znani biološki učinki:

  • anestetični – zmanjša bolečino,
  • antiiflamatorni – protivnetni,
  • bakteriostatični – zavira rast bakterij,
  • baktericidni – uniči nekatere bakterije,
  • fungicidni – zatira glivice,
  • antiprotozojski – zavira razvoj praživali,
  • protivirusni – zavira rast virusov/jih uniči,
  • antioksidativni – zmanjša škodljive posledice delovanja prostih radikalov in citotoksični – uniči rakaste celice.

VOSEK

Vosek je snov, ki jo izdelujejo medonosne čebele v voskovnih žlezah. Je rumene do rumenorjave barve in ima prijeten vonj, ki spominja na med. Čebele iz voska gradijo satje. V celice satja zalega matica, delavke pa vanje shranjujejo med in cvetni prah. Iz voska izdelujejo tudi voščene pokrovce, s katerimi pokrivajo celice, napolnjene z medom in ga tako zaščitijo pred zunanjimi vplivi.

  • Vosek je v vodi netopen, topen v etru, bencinu, terpentinu
  • Vsebuje malo mineralnih snovi, precej je vitamina A (1000 x več kot v mesu).

Uporaba:

  • balzamiranje,
  • stari Grki- voščeni obkladki in voščeni povoji,
  • simbolna vrednost -v cerkvi,
  • pečatenje,
  • kozmetika,
  • zdravljenje -priporoča se uživanje mešanice medu in voska za žvečenje za izboljšanje prebave in bolezni ust ter črevesne sluznice.

ČEBELJI STRUP

1 čebela  izloči ob piku do 0,3 mg tekočega strupa.

Sestava čebeljega strupa:

Biogeni amini (melitin, apamin, kinin), encimi (fosfolipaza A, hialuronidaza, kisla fosfataza), bazični polipeptidi, histamin, mravljična kislina, solna in folna kislina, acetilholin in magnezij.

Čebelji strup deluje na:

  • številne organske sisteme: krvni obtok, prebavo, dihalni in živčni sistem,
  • zmanjšuje bolečine-poveča prekrvavitev in pospeši presnovne procese v celicah (revma),
  • znižuje krvni pritisk,  zmanjšuje nivo holesterola, multipla skleroza, zavira tumorsko rast,  zavira razna vnetja, povečuje splošno zaščitno moč organizma.

Možna reakcija po piku:

  • lokalna - rdečina, oteklina, bolečina, vročina.
  • generalizirana – urtikarija, slabost, bruhanje, težko dihanje, znižan krvni pritisk, otekanje jezika in grla, šok in zastoj dihanja.

Pripravki: mazila in kreme, injekcije in ”naravni piki”

Čebelarsko društvo Prevalje

Trg 2a, 2391 PREVALJE

Telefon: 041 347 229
E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Facebook

Preklopi na stran čebelarjev

Sadjarsko društvo Mežiške doline

 Trg 67, 2391 PREVALJE

Telefon: 041 627 019
E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Facebook

Preklopi na stran sadjarjev

Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje

Projekt sofinancira Evropska unija