MED

Cvetoče rastline in zeleni slovenski gozdovi dajejo odlično medičino, ki jo kranjske čebele (Apis mellifera carnica) predelajo v visokokakovosten med, ki se med seboj razlikuje po botaničnem in geografskem poreklu.

Med – sladilo, brez dodatkov kakršnihkoli snovi…

Med vsebuje: sladkorje (fruktoza, glukoza, saharoza, polisaharidi), beljakovine in aminokisline, encime (invertaza, amilaza, gluk.oksidaza, …), rudninske snovi, vitamine (C, B skupine, …), flavonoide –antioksidanti, eterična olja >50 vrst, vodo (14 – 20%)

Pomen medu za zdravje: Antioksidativno, protivnetno, protimikrobno, zavira tvorbo krvnih strdkov – flavonoidi. Odstranjuje škodljive proste radikale, preprečuje oksidacijo LDL in zmanjša začepitev žil – antioksidanti, preprečuje osteoporozo, utrujenost, slabokrvnost, bolečine in krče v mišicah, varuje jetra.  Nosečnici pomaga pri normalnem razvoju ploda, zmanjšuje pogostnost bruhanja.  Pospešuje rast kosti in zob, deluje blago odvajalno.Deluje blago pri vnetju prebavne cevi. Uničuje strupe in vzpodbuja nastanek rdečih krvničk. Ugodno deluje na dihala in ledvični trakt.